Když jsem ještě žila v České republice, chodila jsem do tohoto marketu poměrně často. Nepochopila jsem ty šílené reakce proti modelovi černé pleti v letáku. Ale to, co předvedli lidi z vedení Lidlu po celé Evropě tento týden, je něco, co se nedá komentovat slušně. Smazat ve photoshopu kříže z řeckých peravoslavných chrámů je silně přes čáru. Posvátná země, ze které vyrůstají kořeny pravoslaví, se dlouhé roky bránila poturčení, její obyvatelé prolévali za svatou orthodoxii krev, aby ji zachránili svým potomkům a nezradili Krista. Bojovali, modlili se k Přesvaté Bohorodici a ona jim pomohla zvítězit nad nepřáteli. Bohorodice Athoská chrání po celá staletí Svatou Horu, sídlo pravoslavné kontemplace, kde dosahují starci modlitebníci již za svého života théose.

Ikonoklasmus v osmém a devátém století ničil svaté ikony, ale kříže se ani nedotkl. Měl jej v hluboké úctě. Ačkoli byla Hagia Sofia odproštěna od ikon, kříž v ní zůstal. Ikonoklasmus, jedna z nejvíce orthodoxii ohrožujících herezí byl poražen. Díky sv. Jana z Damašku získalo svaté pravoslaví neskutečné a nedostižitelné dílo Řeči na obranu svatých obrazů, které tvoří jeden ze základních pilířů víry pravoslavných. Řecko je matka pravoslavné víry. Je svědkyní mučednických smrtí svých synů, bojujících ve jménu Kříže a bránících Krista. Němých i hlučných svědků, kteří dnes a denně přináší svými životy, nyní na pokraji neuvěřitelné chudoby, svědectví o důležitosti víry. Kteří se spolu se svými svatými a ctihodnými netlenými otci a matkami pravoslaví, brání opět nájezdníkům a volají s důvěrou k Přesvaté Bohorodici.

Vrátím se na chvíli k černému modelovi. Mně to nepohoršilo. Křesťany mohou být lidé různých ras. Černí, bílí, Asiaté. Ale pokud se někdo rozhodne dle mého hnusně zaútočit na křesťanské cítění, na kříž, je to netolerovatelné. Pokud chceme brát všechny náboženství stejně, jak tvrdí Lidl, nelze mazat v rámci marketingu z chrámů kříže. To je prostě sprosťárna nejhrubšího zrna. Pokud mi někdo nesahá na moje náboženské cítění, nechám ho na pokoji, ale pokud se dopustí toho, co Lidl, kousnu. Dovolte mi sem napsat exerciční modlitbu ke sv. Kříži. Kéž jeho síla ubrání všechny čím dál více pronásledované křesťany.

Ať povstane Bůh, a rozptýleni budou nepřátelé Jeho, a utekou před tváří Jeho ti, kdo Jej nenávidí, jako se rozplývá dým, tak ať se rozplynou, jako roztává vosk od ohně, tak ať zahubeni jsou démoni od tváře těch, kdo Boha milují a žehnají se znamením kříže a radostně praví: Buď pozdraven, nejuctívanější životodárný kříži Páně, vyhánějící démony mocí na tobě ukřižovaného Pána našeho Ježíše Krista, který do pekla sestoupil a přemohl moc ďáblovu, a daroval nám tebe, svůj ctihodný kříž, k vyhánění všech nepřátel. Ó přečestný a životodárný kříži Páně, pomáhej mi se svatou Paní, Bohorodicí Pannou, i se všemi svatými.